Aktualności i ogłoszenia

Pieczone pierniczki

Dziś proponujemy wypełnić dom zapachem pieczonych pierniczków. Poniżej niezawodny przepis:
Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • paczka przyprawy do piernika
  • 3 łyżki masła
  • 2 jajka.

Sposób przygotowania:
masło z miodem i cukrem rozgrzać w garnku, tak by powstała płynna masa. Pozostałe składniki łączymy w osobnej misce i na koniec dodajemy stopiony miód z masłem oraz wyrabiamy ciasto.
Po rozwałkowaniu i wykrojeniu pierniczków, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Surowe pierniczki można udekorować orzechami albo posmarować białkiem z jajka. Pieczemy od 5 do 8 minut, na środkowym poziomie, w temperaturze 180 stopni. Komu cukrzyca nie straszna – może polukrować 😉

Podziel się

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Zobacz również

Skip to content