Aktualności i ogłoszenia

Pierogi z kapustą i grzybami

Dzień dobry,
Jak sobie radzicie z najkrótszymi dniami w roku🥱😴?
Żeby nie myśleć o tym zbyt wiele i nie zapaść w zimowy sen proponujemy Wam zajęcie się przygotowaniem kolejnej tradycyjnej potrawy wigilijnej – pierogów z kapustą i grzybami. Oto lista potrzebnych składników:

  • 1 kg mąki
  • 1 szklanka gorącej wody
  • 1 – 3 łyżek oleju
  • szczypta soli

Na farsz:

  • 1,5 kg kiszonej kapusty
  • 40 dkg suszonych grzybów
  • 1 duża cebula lub 2 mniejsze
  • olej, sól i pieprz

Najpierw przygotowujemy farsz, najlepiej przygotować go sobie nawet dzień wcześniej.
Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na co najmniej godzinę. Kapustę odcisnąć z nadmiaru soku, pokroić i gotować do miękkości w takiej ilości wody, żeby przykryła kapustę. Opcjonalnie można dodać liść laurowy i ziele angielskie, pieprz i sól. Kiedy kapusta się gotuje, drobno kroimy i smażymy na oleju cebulkę. Odsączamy grzyby i kroimy na drobne kawałki i dodajemy do przesmażonej cebulki i jeszcze chwilę smażymy wszystko razem.

W kolejnym kroku łączymy kapustę z grzybami i studzimy i doprawiamy powstały farsz.
Z mąki na ciasto usypujemy kopczyk, w środku robimy zagłębienie, do którego wlewamy gorąca wodę, dodajemy sól i olej i wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto.
Po rozwałkowaniu wykrawamy szklanką kółka. Na środek kładziemy odpowiednią ilość farszu – tak, żeby porządnie zlepić brzegi.
Uformowane pierogi wrzucamy do wrzątku i wyciągamy cedzakiem jak wypłyną. Dobrze jest rozłożyć pierogi do ostygnięcia, tak, żeby się nie stykały, posmarować je olejem, żeby uniknąć zlepienia.
Żeby tak przygotowane pierogi doczekały do wigilijnego wieczoru, najlepiej je zamrozić, dzieląc na mniejsze porcje.

Powodzenia i smacznego!👩‍🍳👨‍🍳

Podziel się

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on email
Email

Zobacz również

Skip to content