Szukaj

Aktualności i ogłoszenia

Zupa z dyni

Witamy serdecznie 🙂
Dziś post w serii „100 dań z dyni” 😜
Tym razem prezentujemy zupę z dyni w wersji dla leniwych. Zaintrygowani? Oto przepis:
Pieczona zupa z dyni.

Składniki:

  • około 1 kg dyni
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 – 3 pomidory
  • marchew
  • olej albo oliwa z oliwek
  • tymianek
  • 1 litr bulionu warzywnego

Opcjonalnie:

  • gałka muszkatołowa
  • kwaśna śmietana

Przekrojoną na pół surową dynię, obrany czosnek, cebulę i wydrążone pomidory, polewamy odrobiną oleju, posypujemy tymiankiem, solą i pieprzem i wkładamy do piekarnika.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i pieczemy wszystko do miękkości około 1 – 1,5 godziny.

Po wyjęciu z piekarnika i krótkim ostudzeniu, wybieramy pestki z dyni (po upieczeniu bardzo łatwo się oddzielają) i oddzielany miąższ od skórki dyniowej (chyba, że użyliśmy dyni hokkaido, która ma jadalną skórkę). Wszystkie warzywa i wydrążony miąższ z dyni przekładamy do garnka i blendujemy na gładko. Dolewamy litr bulionu warzywnego, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i ewentualnie gałką muszkatołową i kleksem z kwaśnej śmietany.

Smacznego!

Podziel się

Facebook
Twitter
Email
Skip to content