Witamy serdecznie 🙂
Dziś post w serii „100 dań z dyni” 😜
Tym razem prezentujemy zupę z dyni w wersji dla leniwych. Zaintrygowani? Oto przepis:
Pieczona zupa z dyni.
Składniki:
Opcjonalnie:
Przekrojoną na pół surową dynię, obrany czosnek, cebulę i wydrążone pomidory, polewamy odrobiną oleju, posypujemy tymiankiem, solą i pieprzem i wkładamy do piekarnika.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni i pieczemy wszystko do miękkości około 1 – 1,5 godziny.
Po wyjęciu z piekarnika i krótkim ostudzeniu, wybieramy pestki z dyni (po upieczeniu bardzo łatwo się oddzielają) i oddzielany miąższ od skórki dyniowej (chyba, że użyliśmy dyni hokkaido, która ma jadalną skórkę). Wszystkie warzywa i wydrążony miąższ z dyni przekładamy do garnka i blendujemy na gładko. Dolewamy litr bulionu warzywnego, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, tymiankiem i ewentualnie gałką muszkatołową i kleksem z kwaśnej śmietany.
Smacznego!
Nauczyliśmy się w Domu rozpoznawać objawy zwiastunowe, dzięki czemu mniej czasu jesteśmy w szpitalu, a choroba nie rządzi naszym życiem. Będąc w grupie zapominamy o chorobie...
Nasi uczestnicy
Regon: 385288497
NIP: 6482797950
Godziny otwarcia:
w dni robocze pn- pt. 7.30 -15.30